Mülteci Kod Haftası’nın Sonuçları Açıklandı


Working Programmer. Programmer Showing Code Issue on the Screen.

SAP ve Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) ilk duyurusunu İstanbul’daki Dünya İnsani Zirvesi’nde yaptıkları, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının iş ortaklığında düzenlenen Mülteci Kod Haftası tamamlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNCHR) göre dünyanın en kalabalık mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan Türkiye, Mısır, Lübnan ve Ürdün’de düzenlenen Mülteci Kod Haftası çerçevesinde toplam 10 binden fazla gence kodlama eğitimi verildi. Mülteciler, dijital çağda kritik öneme sahip kodlama ve web sitesi programlama konusunda bilgi ve beceri kazandılar. Kadınların bilgi teknolojileri sektöründe desteklenmesi çerçevesinde; eğitime katılanların yüzde 43’ünü ise kadın katılımcılar oluşturdu.

Mülteci Kod Haftası, global teknoloji şirketi SAP öncülüğünde, Galway Education Center ve UNHCR işbirliğinde yerel hükümetlerin, kar amacı gütmeyen kuruluşların, eğitim kurumlarının, şirketlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da dâhil olduğu 30’un üzerinde iş ortağının katkılarıyla yürütüldü. Mülteci Kod Haftası’nın Türkiye ayağında, 8 – 24 yaş arasındaki mülteci çocuk ve gençlerden oluşan yaklaşık 700 kişi kod yazma atölyelerine ve online eğitim kurslarına katıldı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Kurum ve Vakıf İlişkileri Yöneticisi Brad Henderson açıklamasında: “ Mülteci Kod Haftası’nın bu başarısı; hükümetlerin, özel sektörün, uluslararası kuruluşların ve sivil toplumun güçlerini birleştirerek, gençler için sürdürülebilir bir dijital ekonomi eğitim modeli geliştirilebileceğini kanıtladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) olarak tüm iş ortaklarımız ile birlikte, Afrika ve Orta Doğu’daki mültecilerin ve gençlerin bilişim teknolojileri alanında kariyerlerini geliştirmeyi hedefledik. Aynı zamanda projemizin amacı, dijital ekonomide gençlerin ülkelerini yeniden inşa etmelerine destek olmak ve kadınların iş hayatında daha fazla istihdam edilmesine katkıda bulunmaktı.” dedi.

Kodlama dijital ekonomide geleceğin mesleği

SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin Mülteci Kod Haftası ile ilgili; “Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da teknoloji alanında on binlerce iş açığı var. Dijital ekonomide ‘kodlama’, yarının mesleklerinin temelini oluşturacak. Bu doğrultuda Mülteci Kod Haftası, mülteci kamplarından başlayarak gençlere uzun soluklu bir yol haritası sunma hedefiyle; gençlerin kodlama becerileri kazanmalarını, meslek seçimlerinde teknoloji alanına yönelmelerini ve kodlamayı uzun vadeli sürdürülebilir bir teknoloji eğitimi haline getirmeyi amaçlıyor. İnanıyoruz ki, dönüşüm önce insanın kendisinden başlar. Mülteci Kod Haftası ile çocuklar ve gençler teknolojiyle yakınlaştılar ve kodlamayı öğrendiler. Bulundukları ülkelerde bilgi teknolojileri sektöründeki iş fırsatlarını yakalayacaklar ve dijital dönüşüme katkı sağlayacaklar. SAP olarak, mültecilerin ve gençlerin kendi kendilerine yetebilmelerine yardımcı olmak, geleceğin kariyer fırsatlarına erişimlerini ve iş hayatına katılımlarını kolaylaştırmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bize bu hedefimizi gerçekleştirirken destek olan tüm iş ortaklarımıza ve paydaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.’’

Yerel Partnerler Sürdürülebilir Kodlama Eğitimlerini Destekledi

2,5 milyon ile dünya genelinde en çok mülteci nüfusuna sahip Türkiye’de, Işık Üniversitesi, IMC, Impact Hub, KızCode ve Hayata Destek Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı 7 kurum, Kiron Open Higher Education ile işbirliği yaparak mülteciler için sürdürülebilir online ve offline eğitimler sundular. Türkiye’deki eğitimlerde tüm Mülteci Kod Haftası katılımcıları aynı zamanda Kiron Open Higher Education Sertifika Programı’na kayıt yaptırma şansına sahip olurken, SAP gönüllüleri de genç öğrencilere destek vermek için Kiron mentorleri arasında yerlerini aldı. Kod eğitimi vermeleri için Türk vatandaşları ve mülteciler arasından 300’e yakın kişiyi eğitmen olarak yetiştiren SAP, etkinlik sonrası da online eğitimleri kullanıma açarak, eğitimlerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı.

Gerçekleştirilen eğitimlere toplamda Ürdün’den 4 bin 783, Lübnan’dan 4 bin 31 ve Mısır’dan 568 kişi katılım gösterdi.

Sayılarla “Mülteci Kod Haftası”

Mülteci Kod Haftası kapsamında dört ülkede İngilizce, Türkçe, Fransızca ve Arapça 310 kodlama atölyesi, İstanbul ayağında ise 40’a yakın kod yazma atölyesi ve online eğitim kursu düzenlendi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve SAP’nin açıkladığı verilere göre, Ekim ayında 4 ülkeden toplam 10.070 genç kodlama eğitimi aldı. 8 ile 24 yaş arasındaki mülteci gençlerin katıldığı eğitimlerde daha genç yaştaki katılımcılar basitleştirilmiş kod platformu Scratch’i öğrenirken, daha ileri yaştakiler ise HTML, CSS, Javascript, PHP ve SQL Business One kurumsal yazılımı hakkında da bilgi alma şansı yakaladılar.

Mülteci Kod Haftası, 2015 yılında başlayan ve bu yıl da devam eden, 426.758’den fazla katılımcının kodlama becerilerini geliştirmeleri için eğitildiği Afrika Kod Haftası (Africa Code Week)’ndan ilham alınarak tasarlandı.


0 Yorum Mevcut

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir