Günümüzde hosting şirketleri, müşterilerine pek çok farklı barındırma seçenekleri sunmakta. Peki WordPress tabanlı web siteniz için hangi barındırma çözümü en iyi sonucu sağlar? Bu makalede, Paylaşımlı Hosting, VPS (Sanal Sunucu) ve Kiralık Sunucu seçeneklerini değerlendireceğiz.
WordPress söz konusu olduğunda, öncelikle Linux tabanlı bir sunucu en iyi tercih olacaktır. Bu, sitenizin stabil çalışması açısından en iyi performansı alabileceğiniz çözümdür. Barındırma çözümleri, sizin hosting yönetimi konusundaki tecrübeleriniz ve uzmanlık seviyenizle paralel olarak yönetimsel avantajlar veya dezavantajlar doğurabilir. Bu çözümleri tercih etmeden önce aralarındaki farkları doğru olarak biliyor olmanız, yapacağınız seçimlerde belirleyici unsur olacaktır ve alacağınız sonuçların kalitesine doğrudan etki edecektir.
Paylaşımlı Hosting
Bu barındırma çözümünde hosting şirketi, bir sunucu kurarak içerisinde yüzlerce kişiye hosting hesabı açarak barındırma çözümüğ sunar. Bu sunucuda aynı anda yüzlerce hatta binlerce web sitesi barınabilmektedir. Her bir müşteri, kendi hosting hesabındaki site veya siteleri yönetebilmektedir. Bu “Paylaşımlı Web Hosting” olarak adlandırılmaktadır.
Paylaşımlı Web Hosting aynı zamanda müşterilerin, aynı sunucunun kaynaklarını ortak bir şekilde paylaşarak kullandıkları anlamına gelir. Bu hosting çözümünü düşük maliyetli ve minimum yönetimsel teknik bilgi gerektirmektedir.
Artıları;
Paylaşımlı hosting çözümü, başlangıç seviyesindeki WordPress siteler için uygun olabilir. Diğer güçlü yanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- En uygun fiyatlı seçenektir.
- Sunucunun teknik yönetimi, güvenlik ve bakım işlemleri sizin adınıza yapılır.
- İhtiyaç duyabileceğiniz birçok bileşen ve araç mevcut bir şekilde yüklüdür.
- Başlangıç aşamasında hızlı ve kolay bir şekilde web sitenizi yayına alabilirsiniz.
Eksileri;
Paylaşımlı hosting kullanmanın avantajları olduğu gibi bazı olumsuz yanları da mevcuttur;
Ayarlara Sınırlı Erişim: Bu hosting çözümünde gelişmiş ayarlara erişmeniz mümkün değildir. Bellek arttırma, PHP ayarları, trafik limitleri arttırımı vb. bir çok seçeneğe erişim sağlayamazsınız. Bu gibi durumlarla ilgili servis sağlayıcınız ile iletişime geçerek talep etmeniz ve gerekiyorsa ekstra ücret ödemeniz gerekebilmektedir.
Kaynaklar Sınırsız Değildir: Birçok web hosting şirketi “sınırsız” adı altında paket satışı yapar. Ancak sözleşmeleri incelediğiniz taktirde aslında bu sınırsız hizmetin yine belirli adil kullanım kotaları dahilinde limitlendirilmiş olarak sunulduğunu görebilirsiniz. Bunun sebebi ise, paylaşımlı sunuculardaki diğer kullanıcılar ve web sitelerinin kaynakları eşit limitlerde kullanabilmesini sağlamak ve erişim sorunları oluşmasının önüne geçmektir.
Paylaşımlı web hosting, başlangıç seviyesindeki WordPress tabanlı siteler için uygun bir çözüm olsa da ilerleyen süreçte yetersiz kalabilir. Bu hosting çözümünde yayınlayacağınız WordPress, kişisel blog, düğün veya ailevi etkinlik sitesi ve küçük çaplı, fazla disk alanı ve trafik kullanımı ile birlikte kaynak tüketimi yapmayacak seviyede bir web sitesi olabilir. Bu gibi ihtiyaçlarınız için paylaşımlı web hosting, en uygun ve düşük maliyetli çözüm olarak öne çıkmaktadır.
VPS (Sanal Sunucu)
Sanal sunucu çözümlerinde, paylaşımlı web hosting hizmetinin aksine bir sunucuda yüzlerce müşteriye hesap açılmaz. Yine ortak bir şekilde aynı sunucunun ana kaynakları kullanılıyor olsa da, size ayrılmış olan kaynaklar daha fazladır ve bu kaynakları daha az kişiyle paylaşırsınız. Buna basit bir örnek vermemiz gerekirse, kendinize ait bir daire kiralamak yerine, ev arkadaşlarınızla daireyi paylaşmanıza benzer.
Sanal sunucu çözümleri genellikle ikiye ayrılmaktadır: Yönetilen ve Yönetilmeyen!
Yönetilen Sunucu çözümünde, barındırma şirketi ilgili sanal sunucunun kurulum, genel ayarlar, güvenlik yapılandırması, kontrol panel ayarları ve ihtiyaç duyabileceğiniz diğer yapılandırmaları sizin adınıza gerçekleştirir. Siz ise hazırlanmış olan sanal sunucunuza bağlanarak web sitenizi yayınlarsınız. Bu seçenekte fazla teknik bilgiye sahip olmanıza gerek yoktur.
Yönetilmeyen Sunucu çözümlerinde, kurulumu gerçekleştirilerek size teslim edilen sanal sunucu üzerindeki tüm işlemleri kendiniz yapmanız gerekmektedir. Herhangi bir sorun yaşadığınızda ve teknik desteğe ihtiyacınız olduğunda barındırma şirketinizden, eğer mevcutsa belirli seviyede ücretsiz destek alabilir veya genellikle ekstra ücret ödeyerek destek hizmeti alabilirsiniz.
Artıları;
Bir sanal sunucu tercih etmek için birçok neden vardır;
Daha Fazla Kaynak: Sunucunun büyük bir kısmını, sanal sunucu okarak kiralayarak paylaşımlı hosting çözümünde sağlanandan daha fazla kaynak kullanımı gerçekleştirebilirsiniz.
Tüm Ayarlaya Erişim: Sanal sunucu hizmeti aldığınızda size iletilecek olan root erişim bilgileri ile sunucunun tüm yönetimsel ayarlarına erişim sağlayabilir, güvenlik yapılandırması, bileşen yükleme, güncelleme ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda yapılandırma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Çok Daha Ölçeklenebilir: Sanal sunucu kullandığınızda, sahip olacağınız kaynakların daha yüksek olması sebebiyle, başlangıç seviyesinin üstünde kaynak tüketimi yapan bir web sitesi sahibiyseniz ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabilecektir.
Eksileri;
Sanal sunucu çözümü size kaynak tüketimi bakımından daha fazla özgürlük tanısa da bazı eksi yönleri de yok değil;
Hala Paylaşımlı Bir Sunucudasınız: Paylaşımlı web hosting çözümüne göre çok daha az kişi de olsa hala paylaşımlı bir sunucuda yer almaktasınız. Bu nedenle ana sunucunun kaynakları dahilinde kullanım gerçekleştirebilir veya yükseltme yapabilirsiniz.
Yönetilmeyen bir sanal sunucu hizmet aldıysanız, özellikle teknik destek noktasında sorunlar ve sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Destek almak istediğinizde ekstra ödemene yapmanız gerekebilir.
Sanal Sunucu Sizin İçin Uygun Bir Çözüm Mü?
Birden fazla web sitesi barındırmak istiyorsanız Sanal Sunucu uygun bir çözüm olabilir. Bu sitelere aylık binlerce ziyaretçi geldiğini düşünürsek, sanal sunucu kaynakları, paylaşımlı hosting hizmetinin kaynaklarına göre daha yüksek olduğu için erişim sorunu yaşamanızın önüne geçecektir.
Bir WordPress sitesini sanal sunucuda kullanacaksanız:
- Yeni bir web sitesi olmayıp, mevcut yüklü bir veritabanı, yüksek ziyaretçi kitlesi ve karmaşık bir site için uygun bir çözüm olup, projenizin büyümesi aşamasında sizi destekleyecek bir yatırım olacaktır.
- Düzenli olarak fotoğraf paylaştığınız veya depoladığınız bir WordPress sitesi için uygun bir çözüm olabilir.
- Yayınladığınız site için özel eklentiler ve bileşenler çalıştırmanız gerekiyorsa uygun bir seçenek olacaktır.
VPS (Sanal Sunucu) hosting hizmetinde, standart hosting hizmetine göre çok daha fazla disk alanı ve trafik limitleri mevcuttur, bu da çalışmalarınızda daha esnek ve geniş bir yapıya sahip olamanıza olanak sağlar.
Dedicated Sunucu
Dedicated Sunucu (Kiralık Sunucu) hizmeti satın aldığınızda ilgili sunucunun tamamına sahip olursunuz. Başka kimseyle paylaşılmayan sunucu kaynakları üzerinde tam yönetim erişimi ve kullanım hakkınız olur. Dedicated sunucu için; tek başınıza kiraladığınız ve yaşadığınız bir daireyi örnek gösterebiliriz. Bununla birlikte aynı zamanda sunucunun herşeyinden ve tüm yönetiminden de siz sorumlu olursunuz.
Artıları;
Kiralık sunucu hizmeti tercih etmek için birçok neden sıralayabiliriz;
Paylaşımlı Değil: Tüm kaynaklar size aittir. Dilerseniz sunucu üzerinde bayi hesapları oluşturarak başka kişilerin de sunucunuz üzerinden kendi web sitelerini barındırmalarına izin verebilirsiniz.
Tüm Ayarlara Erişim: Tam kontrol ve yönetim sahibi olursunuz. Sunucunuzun tüm yönetimi, özelleştirmeleri ve güncelmeleleri sizin yönetiminizde olur.
Daha Güvenli: Diğer çözümlerde güvenlik tamamen garanti edilemezken dedicated sunucularda tüm kaynakları tek başınıza kullandığınız için, sizden başka kişilerin gerçekleştirdiği kullanımlartdan doğabilecek güvenlik zaafiyetleri de söz konusu olmaz. Gerekli güvenlik yapılandırmalarını doğru bir şekilde gerçekleştirerek, web sitenizi de güvenli içeriklerle yayınlamanız halinde bu konuda endişelenmenize gerek yoktur.
Eksileri;
Kiralık sunucu hizmeti size ve web sitenize daha fazla özgürlük sağlıyor olsa da, bazı olumsuzlukları mevcuttur;
Sunucudan Tek Başınıza Sorumlusunuz: Herhangi bir şey yanlış giderse bunu düzenltmek ve gerekli önlemleri almak size kalıyor. Tüm işlemlerden ve yapılandırmalardan tek başınıza sorumlusunuz. Bu ndenle kiralık sunucu kullanacaksanız bu konuda teknik bilgi sahibi olmanızda fayda var.
Daha Yüksek Maliyet: Kiralık sunucular, sanal sunucu çözümlerine göre daha maliyetlidir. Ayda ortalama 100$ ve üstü harcama yapmanızı gerektirebilir. Bu maliyetler, kiraladığınız sunucunun donanım ve yazılım özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Kiralık Sunucu Sizin İçin Uygun Bir Çözüm Mü?
Kiralık sunucular, daha fazla güvenlik yapılandırması yapılması gereken, yüksek boyutlara sahip WordPress siteleri ve karmaşık bileşenlere sahip siteler için uygun bir seçenektir. Ayrıca BuddyPress ve bbPress gibi WordPress üyelik sistemleri ve forum eklentilerini çalıştırmak için oldukça iyi bir seçenektir. Ayrıca kiralık sunucularda multisite de çalıştırabilir ve iyi bir performans alabilirsiniz.
Dikkate alınması gereken bir diğer nokta da, WordPress sitenizin trafiğinde ve kaynak kullanımında hızlı bir artış olması halinde dedicated suncunuza ekstra kaynak eklemesi yapamayabilirsiniz. Bu seçenekler, barındırma şirketlerinin sunduğu hizmetler ile sınırlı veya esnek olabilir.
Yine dedicated sunucuları tercih etmekteki başka önemli bir etken de, şirket web sitelerinin sanal sunucudan geçiş yapması veya geliştiricilerin yüksek kaynak gerektiren projelerini daha stabil çalıştırabilmesine imkan tanınmasıdır.
Bu nedenle, yüksek kaynak tüketen ve disk limitlerini zorlayan bir WordPress siteniz varsa, kiralık sunuzu sizin için uygun bir seçim olacaktır. Bu, aynı zamanda sitenizin büyümesini devam ettirmesi noktasında da destekleyici bir yatırım olacaktır.
Bizim Önerimiz
Kişisel web sitesi, portfolyo ve blog sitesi gibi projeleriniz için paylaşımlı web hosting hizmetini tercih edebilirsiniz. Sürekli içerik girilmeyen, stabil bir kullanım oranı olan, fazla büyüme gerçekleşmeyecek web siteleriniz için bu hosting çözümü uygun fiyatlı ve makul bir seçenek olarak öne çıkmakta.
Şirket siteleriniz, orta seviye trafik ve kaynak kullanımı olan bir blog sitesi için ise Sanal Sunucu çözümlerini tercih edebilirsiniz. Zaman içerisinde oluşana kaynak artışı durumlarında esnek yapı sayesinde ekstra kaynak alımı ve yükseltme olanağı sunan sanal sunucular uygun bir çözüm olarak öne çıkmakta.
Yüksek kaynak tüketimi olan bir blog sitesi, şirket sitesi, forum ve benzeri eklentileri olan web siteleri için kiralık sunucu çözümleri, daha fazla kaynak, tam yönetilebilirlik ve güvenlik açısından en sağlıklı çözüm olacaktır.
Bu seçenekler arasından en doğru ve ihtiyacınızı karşılayan çözümü seçmek için ise, web sitenizi, kaynak kullanım oranlarınızı ve ilerleyen süreçte gösterebileceği gelişimi göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde analiz etmeli ve bu yönde seçim yapmalısınız.
0 Yorum Mevcut