Sunucu hizmetleri üzerinde barındırdığımız bir çok doküman, sitelere ait dosyalar ve veritabanları tabi ki kullanıcılar için büyük bir önem taşımaktadır.
Depolama işlemleri de kendi içerisinde bir çok grupta sınflandırabiliriz.
Sunucular – Donanım, Veri Depolama için ağ altyapısı- Donanım, Disk depolama – Donanım ve Depolama yönetim yazılımlarıdır.
- Sunucular – Donanım
Kullandığımız sunucular farklı servis sağlayıcılar üzerinden ve farklı işletim sistemleri üzerinde çalışabilecek şekilde yapılandırılmış sunucular olarak, bir veri depolama ağına bağlı olarak çalışabilmektedir. Fiziksel anlamda belirlediğiniz sunucu özellikleri ve işletim sistemi sayısı, altyapı olarak sunucunuz üzerindeki verilerinizi veri depolama ağı çözümünüzün yapısını ve maliyetini belirlemede sizlere yardımcı olacaktır. Aktif çalışan sunucularınız üzerinde veri depolama ağı mantığı ile tek ya da çift yönlü olarak bir bağlantıya sahip olarak çalışabilmektedir. Çift kablolu bağlantı, kablo ya da donanım arızasından kaynaklanabilecek sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırabilmektedir. Her iki veri depolama mantığı aynı anda kullanılabiliyor ise sunucu yedekleme performansı bu ölçüde daha avantajjlı olacaktır. Nasıl bir avantaj sağlanır. Şöyle açıklayalım; çift yönlü bir bağlantıya sahip yedekleme çözümlerinizde bir sunucunun arıza durumunda karşı sunucunun verilere erişim hızı yüksek olarak sağlanabilmektedir. Daha yüksek verim için, birden fazla sunucunun veri depolamayı paylaşmasına imkan verilmektedir.
- Veri Depolama Ağ Altyapısı
Sunucunuz için yapılandırdığınız herhangi bir veri depolama ağı altyapısının temelleri, verilerinizin bu ağ içinde hareket etmesini sağlayan donanım, kablolama ve yazılım bileşenlerinin tümüne verilen isimdir. Veri depolama ağ yapısı üzerinden yapılan genel yedekleme işlemi topluca yapılan veri depolama olarakta bilinmektedir. Veri depolama ağı dokusunun temelleri, ağ üzerindeki sunucuların ve veri depolama cihazlarının birbirine bağlanmasını sağlayan sunucu bağlantılarının ve fiber kanallar ile yani switch bağlantıları tarafından oluşturulmaktadır. Fiber bağlantı anahtarları ile aynı zamanda verilerinizin mümkün olduğunda sunucular arası etkin bir biçimde doğru sunucular arasında gidip gelmesini ve sorunlu bağlantıları tabir-i caizse es geçerek akıllı bir şekilde atlanmasını sağlamaktadır. Veri depolama ağ altyapısı için gereksinimleriniz değiştikçe ya da arttıkça kolaylıkla değiştirilebilecek ya da upgrade etilebilecek yüksek performanslı özelliklerde esnek bir altyapı imkanı da sunmaktadır.
- Disk Depolama
Sunucularınız için eğer harddisk olarak RAID sistemleri kullanıyorsanız bu sizin bir avatantaj diyebiliriz. Veri depolama sistemleri raid sistemler üzerinden yapılmaktadır. Raid ssitem, sunucuların veriye ulaşmak ve depolamak için erişim sağladıkları depolama araçlarıdır. Verileriniz, veri depolama sistemleri üzerindeki raid ile yapılandırılan her bir disk sürücüsü üzerine yazdırılarak, herhangi bir veri kaybı yaşanmaması adına tek tek disk arızalarına karşı koruma sağlanmaktadır. Bu tür modern veri depolama sisteminin size sağlayacağı yararlar tabikide var. Yüksek veri hatalarında tolerans tanıyabileceğiniz bir sistemdir, kapasite ve performansda raid, esenek büyüme sağlayabilecen bir altyapıya sahiptir. Farklı sunucular, farklı işletim sistemleri çalıştıracak iseniz bunun için ortak kullanımda raid veri yedekleme türünü kullanmanız doğru bir karar olacaktır.
- Veri Depolama İçin Yönetim Yazılımları
Veri depolama üzerinde belkide başlangıç olarak en önemli noktalardan biride yedeklemeyi yapabileceğimiz kullandığımız yönetim yazılımlarıdır. Fiziksel olarak kullandığımız yedekleme sisteminin performanslı çalışması ya da içerisinde yer alan yönetim yazılımınında bir o kadar performanslı çalışması için biz sistem yöneticileri şüphesiz çok uğraştırmayacaktır. Peki veri yedekleme için yönetim yazılımları bizlere ne gibi kolaylıklar sağlar şu şekilde özetleyelim; Veri depolama ağı bileşenlerinin konfigürasyon ve optimizasyonu sağlanır, Anlık olarak monitöring mantığı ile veri depolama ağlarını kontrol edere ve gereken alanları ya da potansiyel olarak dezavantaj oluşturabilecek arızaları önceden bildirir, Veri koruma işlemi için zaman alışı işleri otomatik hale getirebilir, Yönetim yazılımları tüm depolama kaynaklarını, nerede bulunursa bulunsun tek bir noktadan gibi görüntüleyerek yönetmeyi sağlayabildiği için özel bir işlevsellikte bulundurmaktadır.
Sunucunuza ait tüm veri depolama işlemleriniz, yönetim yazılımı sayesinde otomatik olarak izleyebilir ve yönetebilirsiniz. Bu sayede yönetim için gerekli olabilecek sunucu kullanım kaynaklarını azaltabilmektesiniz. Veri erişimi bu tür programlar üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.
Murat UZ
0 Yorum Mevcut