Ziyaretçi Bazlı SEO Nedir, Gelecekte Nasıl Konumlanacak?


SEO

SEO doğrudan arama motorlarına bağlı bir sektör olduğu için, arama motorlarının gelişimine paralel bir gelişim süreci yaşamaktadır. Ancak en başından beri ulaşılmak istenen hedef nokta daima bellidir.

Bundan yıllar sonra SEO’nun ulaşacağı nokta çok açık;

SEO = Doğal Ziyaretçi/Kullanıcı/Müşteri Memnuniyeti

Tabi ki, seoyu geleceğe ilişkin değerlendirecek olursak, temelde 2 özelde 3 başlıkta inceleyebiliriz. Bu başlıklar gelecekteki ihtiyaçlara veya gelişmelere göre daha fazla da özelleşebilecektir.

  • E-Ticaret odaklı seo
  • Bilgi odaklı seo
  • Ziyaret odaklı seo

Günümüzde internet kullanıcılarının arama motorlarını kullanım amaçları, ürün satın almak için arama (e-ticaret), bilgi edinmek için arama (bilgi odaklı), ziyaret edeceği siteyi arama (ziyaret odaklı örn:facebook) gibi 3 özel başlıkta incelenebilir.

Arama motorlarının günümüzdeki bu 3 başlıktaki davranışları dikkate alarak geleceğin arama motoru algoritmasını oluşturmak üzere büyük çaba gösterdiğini biliyoruz.  Bu sebeple, arama motorları arama yapısını farklılaştırarak bu 3 amaca (ileride değişiklik gösterebilir, örn. sosyal medya odaklı aramalar) yönelik olarak sonuçları filtreleyecektir. Bunu çok rahat bir şekilde geçmişteki gelişimlerini inceleyerek görebiliyoruz.

Google artık bir anahtar kelimenin bir sektöre ait olup olmadığını algılıyor ve buna göre sektörel sonuçları normal sonuçlara dahil edebiliyor. Bu özellik “Google Rehber” olarak adlandırılıyor.

ziyaretci-bazli-seo1

Google rehber özelliği, ilk başta bazı büyük firma rehberlerini referans alarak sonuçlarında değişikliğe gitti. Bu yapılanmadaki amacı, hizmet veya ürün arayan kullanıcıların, kendi konumlarına en yakın kurumsal çözümlere ulaşmasını sağlamak. Bu sebeple doğal sonuçların arasına bir de alfabetik olarak sıralamasını yaptığı sektörel sonuçları dahil etmeye başladı. Daha sonra Google Rehberlere başvuru özelliğini yayına açarak, her firmanın kendi sitesini rehber özelliklerinde listelemesine imkan tanıdı. Yani gelişim sürecinde firma rehberlerine olan bağımlılığını büyük ölçüde ortadan kaldırdı, aynı ilk yıllarında algoritması çok güçlü değilken dmoz.org’a olan güvenin, şu günlerde olmaması gibi.

Google yeni özelliklerini ilk başlarda dışarıya bağımlı bir şekilde yayına açarak, daha sonra kendisini bu alanda yeterli görünce, bağımlı olduğu kaynaklardaki etki derecesini büyük ölçüde azaltma yoluna gitmektedir. Bu durum, aslında harici kaynaklar üzerinden yapılabilecek olası manipülasyonları önleyerek, Google’ın arama sonuçlarının kalitesi konusunda kendini daha fazla güvende hissetmesi içindir. Bu sebeple Google, geçmişte olduğu gibi gelecekte de, gelişen kullanıcı alışkanlıkları ve davranışlarına göre kendi yapısında büyük değişikliklere gidecektir. Örneğin, tüm e-ticaret sitelerini tek çatı altında toplayıp, günümüzde örneklerini sıkça gördüğümüz fiyat karşılaştırma sitelerinin daha gelişmişi olabilecek nitelikte e-ticarete özel ürün ve fiyat arama motoru geliştirebilecektir. Bilgi odaklı seo gelişimi ise, daha önce de bahsettiğimiz üzere, arama motoru üzerinden sorulan sorularla cevapların semantik ilişkisinin geliştirilmesi gibi birçok atılım yapılabilecek potansiyel özellik bulunmaktadır.ziyaret-bazli-seo2

Özetle, arama motorlarının bugünkü yapısını değerlendirmemiz, sadece bugüne özel seo çözümleri üretmemizi sağlar. Ancak, her güncellemede daha üst sıraları elde eden biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim ki, arama motorlarının ulaşmak istediği noktaları değerlendirerek, geleceğin seosunu yapabilir ve her yeni algoritma güncellemesinde rakiplerinizin onlarca sıra üstüne çıkabilirsiniz.

Bu sebeple, günümüzün seo çalışması halen, site içi seo, site dışı backlink çalışmaları şeklinde algılansa da, geleceğin seo çalışması, sektörünüze hizmet eden ve çoğu ziyaretçinizin arama motorunda rastlamak yerine doğrudan giriş yaptığı bir site durumuna gelmeye çalışmanızdır.

Bir web sitesi, ne kadar sektördeki diğer siteler için bir referans durumundaysa ve sektör kullanıcılarının ihtiyaçlarına çözüm sunuyorsa o derece geleceğin seo çalışmasına yaklaşıyor demektir. Şu anda seoyu, site içi, seo dışı, domain bazlı, hosting bazlı gibi kriterlerle açıklamamızın sebebi arama motoru algoritmalarının hala emekleme dönemlerinde olmasından dolayıdır. Geleceğin seosunda konuşulacak en önemli belki de tek unsur, “ziyaretçi bazlı seo” olacaktır. Ziyaretçi memnuniyetini sağlamak adına web sitelerinde yapılacak uygulamaları yazsak sanırım bir kitap oluşturabilecek düzeydedir. Aynı zamanda her sektörün farklı özellikleri olduğundan, her sektörün bu konuda üretebileceği hizmetler de oldukça farklı ve tamamıyla hayal gücüyle sınırları olmayan bir dünyadır. Tabi tüm kullanıcılara hizmet etmek için, döviz kurlarını da hava durumunu da borsa durumunu da sitenize eklerseniz, bu durum çoğu kişi açısından can sıkıcı olabilir. Çünkü bu bilgileri zaten öğrenmek istiyorsa, internette bu bilgileri arayabilecektir. Daha çok sektörel fayda adına çözümler düşünülmeli ve geliştirilmelidir.

Özetle; şu anda seo, her ne kadar backlink olarak görülse de, büyük ölçüde ziyaretçi odaklıdır. Arama motorlarının her gelişiminde ziyaretçi odaklı seonun önemi giderek artacaktır.

Kaan GÜLTEN


0 Yorum Mevcut

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir