Hosting, kelime anlamı olarak barındırma anlamına gelir. Web hosting ise web sayfalarının, yüksek internet hızına sahip olan ve sürekli çalışan bilgisayarlarda barınmasıdır. Bu bilgisayarlar, kesintisiz ve hızlı hizmet verebilmesi için yüksek teknoloji ile üretilen datacenterlarda barındırılırlar.
Peki hosting seçerken nelere dikkat edeceğiz ?
Hosting seçerken dikkat etmemiz gereken başlıklar aşağıdaki gibidir.
- İşletim Sistemi
- Trafik
- Web Alanı
- Veritabanı
- Subdomain
Hostinglerde işletim sistemi seçimi;
Hostingler, kullanacağınız platformlara göre, Linux ve Windows olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu iki hosting platformundan birini seçerken dikkat edeceğimiz en önemli husus sitemizin yazılacağı kodlama dilidir.
Eğer web siteniz .ASP ve .ASPX olarak yazıldıysa Windows hosting seçmelisiniz çünkü Linux hostingler .ASP ve .ASPX’ i desteklememektedir. Web siteniz PHP olarak yazıldıysa Linux hosting seçmek gerekmektedir. Ayrıca .HTML uzantısını hem Windows hem de Linux alt yapısı desteklemektedir.
Hosting alanı nedir?
Hosting seçimindeki en önemli unsurlardan birisi de hosting alanıdır. Hosting alanı web sitenizde kullanacağınız yazı, video ve resimlerin saklanacağı alanın genişliğidir. Web sitesi oluşturulurken, sitenin ihtiyacı olan alandan daha fazlasını almak gereksizdir. Örn: 5-6 sayfalık basit bir kurumsal web sitesi için 2 GB’lık bir alan seçmek ekonomik olarak verimli olmayacaktır. Bunun için sitenin web alanında kaplayacağı alana daha uygun bir web hosting seçmek gerekmektedir. İleriki zamanlarda bu alan web sitesinin ihtiyaçlarını karşılamamaya başladığında var olan hosting paketinin disk alanını arttırarak sitenin yayınına kesintisiz olarak devam edilebilir.
Hosting paketlerinde trafik
Trafik; sitenize aynı anda girecek olan kullanıcı sayısına bağlıdır. Site içeriğiniz ne kadar fazla ise buna bağlı olarak site trafiğiniz de o kadar artmaktadır. Yine bu seçimi yaparken sitenin hedef kitlesi ve buna bağlı olarak çekeceği aylık trafik tahmin edilmeli ve hosting seçimi de buna göre yapılmalıdır. Eğer sitenizin alacağı trafiğin altında destek veren bir hosting seçerseniz, trafik kotanız dolduktan sonra sitenize ulaşım engellenir ve bir dahaki aya kadar kapalı kalabilir. Bu durumda da yine yüksek trafik kotası olan bir hosting paketine geçilebilir ve sitenin yayına devam etmesi sağlanabilir.
Hostinglerde veritabanı ;
Veritabanı; birbirleri ile bağlantılı verilerin depolandığı alandır. Site her açıldığında içerik bu veri tabanından kolayca çekilir ve bu şekilde hem zaman kaybı önlenir hem de verilerin düzenli bir şekilde oluşturulması sağlanır. Hosting paketleri içerisinde yer alan veri tabanı çeşitleri de MySQL ve MsSQL olarak ikiye ayrılmaktadır. Veri tabanı seçiminizi yaparken de yine web sitenizin yazılımına göre seçmeniz gerekmektedir. Eğer PHP bir sitede veritabanı oluşturulacaksa MySQL veritabanı özelliği olan bir hosting seçmeniz gerekmektedir. Sitenizin yazılımı .ASP ve .ASPX ise hosting seçimi MsSQL özelliği olan bir hostingden yana olmalıdır.
MySQL veri tabanı çok hızlı, güvenilir ve MsSQL veritabanına göre kullanımı kolaydır. Apache ve PHP ile olan uyumu nedeni ile PHP tarafında en çok tercih edilen ve yaygın olan veritabanı seçeneğidir.
MsSQL veri tabanı MySQL veritabanının aksine ücretli bir veritabanıdır. MySQL veritabanına göre güvenlik, tasarım ve içerik yönetimi boyutunda daha ileri düzeyde işlevler sunması nedeni ile genel olarak kurumsal yapılara ve e-ticaret sistemlerine hitap etmektedir.
Subdomain;
Sitenin ana domainin altında oluşturulacak olan domainlerdir(subdomain.anadomain.com). Subdomain sayısını web projenizin kapsamına göre seçmeniz gerekebilir. Web sitenizin altına “blog.anadomain.com” ya da “forum.anadomain.com” olarak farklı projeler de yapacaksanız, alacağınız hosting paketindeki subdomain sayısı da bu bağlamda yeterli olacak şekilde seçilmelidir.
Hostinglerde e-mail;
E-mail kullanımı pek çok web sitesi kullanıcısı için önemli bir husustur. Alınacak olan hosting paketlerinde kaç adet mail adresi açılabilir buna dikkat edilmelidir.
Hosting seçimi hiç de azımsanmayacak derece önemli bir konudur. Web siteleri için temel nitelikte bir sistemdir. Sağlam temellerle oluşturulmamış web siteleri ileride sizi, yukarıda bahsettiğim sıkıntılarla karşılaştırır ve hem işinizi olumsuz etkiler hem de daha sonradan ortaya çıkan gereksiz harcamalara sebep olur.
Bu nedenle yapılacak olan web sitesi; yazılımından, içeriğine, hedef kitlesine ve potansiyeline göre çok iyi analiz edilmeli ve oluşturulacak olan yapı tüm bu unsurlar düşünülerek inşa edilmelidir.
Selçuk KARA – Natro Web Hosting Sosyal Medya Uzmanı
0 Yorum Mevcut