Can Tuncer Kimdir?
Ben Türkiye doğumluyum ama son 25 yıldır Amerika’da yaşıyorum. Çok çeşitli işler yaptım bu güne kadar. Lise’den sonra otelciliğe başladım, askere gittim, civatacılık yaptım, otelcilik yaptım, kuyumculuk yaptım, hediyelik eşyalar sattım, Kuşadası’nda dükkanlarım oldu sonra Amerika’ya yerleştim ve orada kuyum imalatçılığı yaptım.
Daha sonra web sitesi işine girdim ve en son olarak da 2007 yılında SSLStore’u kurdum ve o tarihten beri de işimize devam ediyoruz.
SSL Store’un hikayesinden bahseder misiniz?
SSL Store şu anda Symantec ve taşıdığı markalar tarafında en büyük Pazar payına sahip şirket.Başarımızın sebebi ise sadece ve sadece SSL’e odaklı olmamızdan. Diyebilirim ki bir target’ımızı son derece neo yaptık ve niş bir markette bütün gücümüzü vererek çalıştık ve bugünlere geldik. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi de channel friendly olmamız yani partnerlerimize satış yapabilmeleri için her türlü kolaylığı her marketing aracını her zaman için verebilmemizden kaynaklanıyor.
Türkiye’deki SSL pazarı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye SSL konusunda hızla büyüyen bir ülke. Şu an için biz dünyada yaklaşık 120 ülke ile iş yapıyoruz ve Türkiye şu anda bizimle iş yapan ülkeler arasında 15. Sırada ve hızla büyümekte. Bu konferansın da daha faydalı olacağını zannediyorum ve daha yeni partnerler bulacağımızı ümit ediyorum. Sanırım bu pazarda daha da fazla genişleyeceğiz. Türkiye’de e-ticaret çok büyük bir hızla gelişmekte ve e-ticaret sektöründe olduğunuz zaman zaten SSL kullanmak zorundasınız, alternatifiniz yok.
Google’ın SSL sertifika sahibi sitelere arama sonuçlarında öncelik tanıyacağı konusunda yaptığı açıklama sonrasında satışlara yansıma nasıl oldu?
Aslında Google bunu çok uzun zamandır düşünüyordu ve geçtiğimiz yıl sonunda böyle bir açıklama yaptı. Bunun sebebine değinecek olursam, her şeyden önce Google bir arama motoru ve kendisi arama neticelerine göre tıklama koşuluyla müşterileri ilgili siteye gönderdiği için güvenlik açısından kendisini sorumlu hissediyor.
Dolayısıyla arama neticelerini sıralarken SSL kullanan web sitelerini daha yüksek değerlendireceğini ifade etti. Bu, web sitesi sahipleri arasında bir panik yaşanmasına sebep oldu ve hepsi birden olmasa bile yavaş yavaş SSL sertifikası alarak sitelerine entegre etmeye başladılar.
Bu bizim için tabii ki iyi bir şey, yalnızca para kazanmak açısında değil, daha güvenli bir internet yaratmak açısından çok önemli.
SHA1’den SHA2’ye geçiş hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?
Biz Amerika’da buna ŞA 1 ve ŞA 2 (İngilizce söyleniş) diyoruz. Bu sebeple burada ilk bu şekilde telaffuz edildiğinde ben anlayamadım ne olduğunu SH1 bildiğiniz gibi çok eskiydi ve bugünkü hızlı bilgisayarlar tarafından artık kolayca çözülebilecek hale gelmeye başlamıştı.
Çeşitli açık tarafları vardı ve bunları kapatmak artık mümkün olmuyordu. Dolayısıyla browser community’si dedi ki biz SH1 ‘den SH2 ‘ye geçelim ama bunu yıl sonuna kadar yavaş yavaş gerçekleştirelim.
Ancak Google biliyorsunuz yine başı çekiyor, ben bunu Ekim ayından itibaren devreye alıcam ve bundan sonra SH1 sertifikası olan web sitelerini blok edeceğim / çalıştırmayacağım dedi. Sonuç olarak bu büyük bir heyecan yarattı ve sertifika otoriteleri arasında hezimet oldu ama başarıyla geçişi sağladılar. Şu an çok daha güvenli SH2.
Kullanıcı girişi/üyelik olan tüm sitelerin SSL kullanmasının gerekli olduğunu belirtiyorsunuz. Bunlar arasında SSL kullanması en gerekli sitelerin başında ise e-Ticaret siteleri geliyor. E-ticaret’te SSL ‘in önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz ve vurgulamak istediğiniz noktalar var mı?
Her şeyden önce bana kalırsa login olunan (kullanıcı giriş yapılan) her web sitesinin SSL sertifika sahibi olması gerekmekte. Bu benim şahsi düşüncem, çünkü arkasında güvenlik yatmakta. Dolayısıyla özellikle e-ticaret sitelerinde yalnızca kullanıcı adı ve şifre girmiyorsunuz, bunun yanında kişisel bilgilerinizi giriyorsunuz, adresinizi, doğum tarihinizi, belki de kredi kartı bilgilerinizi giriyorsunuz.
Bu sebeple bu web sitelerinin mutlaka ve mutlaka SSL ile korunması gerekiyor. Hatta ve hatta ben daha öteye gidiyorum ki yalnızca SSL değil, EW SSL olmalı diyorum e-ticaret sitelerinde. Sebebine gelince, bir tüketici olarak bir yerden alışveriş yaptığınız zaman o insanların web sitesinden kim olduklarını bilmiyorsunuz.
Web sitesi çeşitli bilgiler barındırıyor ancak bu kişilerin gerçekte bir dükkanı var mıdır, gerçekten vergi mükellefi midir, dolandırıcı mıdır? Bunların hiç birini bilmiyorsunuz. Ama EW SSL aldığınız zaman sertifika otoriteleri sizin her şeyinizi inceliyor. Ticaret odasına kayıtlı mısınız, vergi mükellefi misiniz, adresiniz gerçekten doğru mu, telefon numaranız doğru mu? Tüm bu bilgileri kontrol ettikten sonra size sertifika veriyor. Dolayısıyla tüketici olarak yeşil barı görüp te alışveriş ediyorsanız, otomatik olarak güvenli bir web sitesinde olduğunuzu anlıyorsunuz.
Sonuç olarak e-ticaret sitesi sahibi olarak maksadınız satış yapmak ise sizin satışınızı çok daha kolaylaştıracağı için, ben tüm e-ticaret sitesi sahiplerine EW SSL almalarını tavsiye ediyorum.
SSL kullanım bilincinin yaygınlaşması ve kullanımının artması için bizlere düşen görevler nelerdir?
Bana kalırsa eğitim her zaman çok önemli. Bunda en büyük görev aslında E-ticaret sitelerine, Web Hosting firmalarına ve eğitimcilere kalıyor. Halkı eğitmemiz, O https sembolünün, halkın kafasına iyice girmesini sağlamamız gerekiyor.
Bunu yapmak için de çeşitli bannerlar gösterilebilir, eğitimler yapılabilir, hatta daha başka kim bilir neler yapılabilir…
0 Yorum Mevcut