Kıvılcım İstanbulluoğlu – Röportaj


Türkiye’de domain sektörünün var olduğu günden beri sektörün içindesiniz ve do­main yatırımcısı denildiğinde, akla gelen ilk isimlerdensiniz. Domain yatırımcısı kimdir? diye sorsak bize ne söylersiniz?

Bir kişinin domain yatırımcısı olması için illa kendini öyle tanımlamasına, profesyonel anlamda bu işi yapmasına veya büyük bir portföyü olması­na gerek yok. İleride değerleneceği düşüncesiyle bir ya da daha fazla alan adı alan kişi domain ya­tırımcısıdır. Bu bir kaç saat ilerisi de olabilir, yıllar sonrası da.

Domain satın almaya başladığınız ilk yıllar­da, domainlerinizin ve domain kavramının bu kadar büyük önem arz edeceğini tahmin ettiniz mi , o yıllarda domain sektörü ile ilgili öngördüklerinizden bugün neler gerçekleş­miş durumdadır?

En başından beri domainlerin öneminin ve değerinin bu kadar artacağı bilinciyle hareket ettim. Türkçe alan adı piyasası ise öngörüm­den daha yavaş gelişiyor. Gerçi bu yavaş gelişim domain piyasasına özgü de değil, genel anlamda Türkiye internet sektörünün hala emekleme aşa­masında olduğunu düşünüyorum.

Günümüzde, domain piyasasına yeni girmiş domain yatırımcılarının işi gerçekten zor mu, iyi domainlerin hepsi alındı mı, Siz bugün domain piyasasına giriyor olsaydınız nasıl bir yol izlerdiniz?

Kaliteli domainlerin çok büyük bir bölümü 1997-1998 yıllarında zaten alınmıştı. Önde gelen domain yatırımcılarının neredeyse tamamı, son­raki yıllarda düşen domainleri takip ederek, açık artırmalara girerek ve sahiplerinden domain satın alarak portföylerini oluşturdu. Benzerini yapmak hala mümkün. Elbette eskiye oranla daha zor, ama bu fırsatlar hala var. Geçtiğimiz bir yıl içinde portföyümüze yüze yakın isim dahil oldu.

Bugünkü domain portföyünüz hakkında bilgi alabilir miyiz, portföyünüzü nasıl değerlendiriyorsunuz, portföyünüzü inceleyebileceğimiz bir platform mevcut mudur?

Türkçe domain portföyümüz, açıldığından beri alanadlari.com’da listeleniyor. Önümüz­deki yıl, domainler.com adresinde listelemeye ve kiralama hizmeti vermeye başlayacağız.

Domain değerlendirme kriterleri, her­kesin üzerinde farklı görüşler bildirdiği göreceli bir konu. Sizin domain değerle­me kriterleriniz nedir, değerlendirmeden kullanabileceğimiz önerdiğiniz araçlar var mıdır ?

Domain değerlemesi yaparken benim kullandığım ana kriter, ismin son kullanıcıya ne kadar katkı yapacağı ve bu katkının mali karşılığı.

Aranma hacmi, tıklanma başına maliyet, diğer uzantıların doluluğu, kaç domainin için­de geçtiği veya benzeri isimlerin satış fiyatları vb ise benim için ufak göstergeler. Değerlen­dirme araçlarınıysa güvenilir bulmuyorum.

Bir domaine yatırım yapma kararını nasıl alıyorsunuz, hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Sadece .com uzantılı jenerik domainlere yatırım yapıyoruz. Yatırım kararı alırken şu sorulara yanıt arıyorum; Kendimiz kullanabilir miyiz? Domainin değeri nedir? Değeri ileride artacak mı yoksa azalacak mı? Daha iyi bir ge­tiriyi başka bir domainde elde edebilir miyim?

Rekabetin zorlaşması ile kişilerin ve şirketlerin şansını daha niş alanlarda aradığını gözlemler olduk. Sizce domain yatırımcılığında niş bir alan belirleyip o yönde ilerlemek mantıklı mıdır? (Örneğin , sadece .TV domainleri üzerine düşmek ya da sadece sağlık sektöründeki domainlere yatırım yapmak gibi?)

Sağlık sektöründe çalışan birinin sadece o alanda yatırım yapması anlaşılabilir. Bildiğiniz veya içinde çalıştığınız alanla ilgili yanlış karar verme şansınız daha düşük.

Üstelik o isimleri kendiniz veya çevreniz­dekiler de kullanabilir. Bununla birlikte Çin, İngiltere gibi belli bir ülke pazarına yönelik uzmanlaşmak da mantıklı olabilir. Pazar tat­min edici boyutta olduğu sürece bir sorun görmüyorum.

Boşta domain kaydetmek konusu domain yatırımcılarının bir kısmı tarafından mace­ra; bir kısmı tarafında uzun vadeli yatırım olarak dile getiriliyor. Sizce hala 10-20 dolara alınan domainlerin ileride büyük getiriler getirme şansı var mıdır?

Aklınıza ilk gelen domainleri kaydetmek yapılan en sık hata, fakat yeterince uğraşır­sanız $10-$20’a ileride değerlenecek isim bulabilirsiniz.

Özellikle gelişmeleri yakından takip eder­seniz, ileride popüler olacak sözcükleri ve terimleri kaydedebilirsiniz. Düşen domainleri sürekli takip ederseniz de, ucuza kaliteli isim bulabilirsiniz.

Bunun kolay olmadığını söylemeliyim, ama emek sarf edenler için gerçekten fırsatlar var.

Yeni uzantılar sektörde hayli kafa karıştırdı. Yatırım yapılmalı, hayır yapılmamalı, bekle­yip görmeli vb. farklı öngörüler var. Sizin yeni uzantılar hakkındaki görüşleriniz nedir, ya­tırım yaptığınız yeni domain uzantıları var mı?

Bana göre çıkan her yeni uzantı .com’u güçlen­diriyor. Yatırım amaçlı yeni uzantı almıyoruz. Kısa vadeli alım satım yaparsanız bir miktar kazana­bilirsiniz, ama yeni uzantılardan portföy oluştur­manın uzun vadede ciddi bir getirisi olmayacağını düşünüyorum.

Yeni domain uzantıları içinde şehirlere ait uzantıların güzel bir performans gösterdiğini görüyoruz. Sizce .ist ve .istanbul da bu tem­poyu yakalar mı ?

İstanbul Belediyesi’nin bu konuda sektörü gerçekten bilen kişilerden destek alması ve iyi bir pazarlama çalışması yapması lazım. Bu ikisi olur­sa, neden aynı başarıyı göstermesin?

Ülkemizdeki domain yenileme oranları, Avru­pa ülkeleri içindeki en düşük orana sahip. Buna sebep olan etkenler nelerdir, domain yatırımcılığını yanlış mı anlıyoruz?

Türkiye’de domain bilincinin gelişmemiş olduğu bir gerçek, fakat yenilenme oranlarıyla ilgili değerlendirme yapacak yeterli veri elimde yok. Belki, Avrupalılara göre daha plansız hareket ettiğimizden dolayıdır.

Birçok domain yatırımcısı sizi yakından takip etmeye çalışıyor hangi sitelere göz attığınız hangi blogları okuduğunuz merak ediliyor, yatırımcılara önereceğiniz siteler, bloglar var mıdır?

Günde bir kez domaining.com’da yer alan blo­glara göz atıyorum. Ne yazık ki düzenli güncellen­miyorlar, ama bilgedomain.com, domaindoktoru. com ve domainom.com gibi Türkçe kaynaklar da var.

Son olarak Hosting Dergi okuyucularına söylemek istedikleriniz var mı ?

Sektörle ilgili kaliteli içerik sağlayan blog, dergi ve site yok denecek kadar az. O yüzden Hosting Dergi’yi ellerinden geldiği kadar desteklesinler.


Yorum Mevcut

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Merhaba Kıvılcım Bey, adıma kayıtlı aşağıdaki domainler sizce ilerde iyi bir kazanç elde ettirir mi? Önerileriniz neler olurdu? Bunlardan ilginizi çekenlerle ilgili görüşebiliriz! sormuk.com -3.5 yaş civarında- (Bebek emziği anlamında)
    filokira.com -4.5 yaş civarında- (10.000 TL teklif ettiler, anlaşamadık)
    gozklinik.com -4.5 yaş civarında-
    gobete.com (Tatar Böreği) -3 yaşına girecek-
    acikarttirmalar.com -4 yaşına girecek-
    akilliceptel.com -3 yaşına girecek-