Hosting bütçenizi etkili kullanın


Bir web projesine başlarken ilgili projenin birçok maliyeti olacaktır. Bu maliyetlerin iyi hesaplanması ve bunun sonucunda belli bir bütçe ayrılması gerekmektedir.

Projenin yazılım, reklam, site tasarımı, vb. maliyetleri olduğu gibi bir de hosting maliyeti vardır. Hosting veya barındırma, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda barındırılmasıdır.  Web projesinde hosting maliyetleriniz için kullanacağınız bütçeyi belirlerken dikkat etmeniz gereken başlıca unsurlar vardır.

1- Sitenin Yazılımsal Altyapısı

Yapılacak olan web projesinin belli başlı temel bilgilerle hazırlanmış basit bir tanıtım sayfası mı yoksa haber portalı, e-ticaret sitesi gibi sürekli güncellenen bir sayfamı olacağına göre hosting maliyetleri değişecektir. Yapılacak olan proje statik (sabit) bir web sayfası ise bu projenin hazırlanmasında web hosting için yüksek bütçeler ayırmamıza gerek duyulmamaktadır. Sebebi ise kullanılacak sabit bir taslak ile birkaç sayfadan oluşan basit bir proje olmasıdır. Bu gibi projelere şirketlere ait temel düzeyde bilgilerin yer aldığı tanıtım sayfalarını ya da kişisel blogları örnek verebiliriz.  Şirket tanıtımı için hazırlanan web sayfalarında şirket hakkında kısa bilgiler, iletişim adresleri, şirketin ürünleri hakkındaki bilgiler vb. yer almaktadır. Bu gibi web sayfaları resim, dosya, video gibi içeriklerle çok sık güncellenmeyeceği için hostingde yüksek bütçeler ayırmak gerekmeyebilir.

Projemiz dinamik (değişken) bir sayfa ise sürekli veri ve içerik girişi olacağı için siteniz gün geçtikçe daha fazla disk alanı ve trafiğe ihtiyaç duyacaktır. Bu sebeple hosting bütçesi statik bir projeye ayırdığımız bütçenin biraz daha fazlasına ihtiyaç duyulacaktır. Dinamik sitelere e-ticaret siteleri, haber portalları, video siteleri, sosyal paylaşım sitelerini örnek verebiliriz. Projelerimiz bahsettiğimiz sitelerden biriyse ilerleyen zamanlarda kullanmış olduğumuz paylaşımlı web hosting hizmeti de ihtiyaçlarımızı karşılayamayacak ve yetersiz kalacaktır. Bu durumlarda ise hosting hizmeti haricinde kendinize ait VPS ya da sunucuya geçiş yapabilirsiniz.

2- Hosting Platform Tercihi

Web projenizin yazılımı bittikten sonra projeye uygun web hosting platform seçiminizi doğru şekilde yapmanız gerekmektedir. Projeniz PHP tabanlı ise Linux, ASP.NET tabanlı ise Windows hosting tercih etmeniz gerekmektedir. Günümüzde gerekli konfigürasyonlar yapılarak Windows sunucular üzerinde PHP yazılımlar çalıştırmak mümkündür ancak önerim proje PHP yazılımı ile kodlandıysa tercihiniz daha stabil çalışan Linux platformu olmalıdır. Linux açık kaynaklı kodlu bir işletim sistemi olduğu için lisans maliyeti gerektirmez ve Linux hosting hizmetleri Windows hosting hizmetlerine göre daha az maliyetlidir. Windows hosting hizmetinin genel anlamda ücret farkının oluşması kullanılan lisans bedelleri ile doğru orantılıdır. Günümüzde bazı firmalar (Örneğin; Natro) Windows ve Linux platformunu bir arada kullanabileceğiniz hosting paketlerini ücret farkı gözetmeksizin sunabilmektedir.

3- Öngörülen Ziyaretçi Trafiği

Birçok web sayfası paylaşımlı hosting üzerinde barınmaktadır. Paylaşımlı hosting, aynı sunucu üzerinde birden fazla sitenin belirli kaynaklar dâhilinde çalışmasıdır. Bu kaynaklar aynı anda işlemci ve RAM kullanımının %25’i civarında ölçeklendirilebilmektedir. Sitenize gelen ziyaretçiler aşırı kaynak kullanımına yol açarsa web siteniz geç yanıt verecek buna bağlı olarak sitenizi ziyaret eden kullanıcılar web sayfanızdan verim alamayarak erken terk edeceklerdir.  Başlayacağınız web projesinin kısa vadede yapacağınız çeşitli çalışmalarla fazla trafik almayacağını öngörüyorsanız disk alanı ve trafiği limitli hosting paketleri tercih edilebilir. Ancak öngörülen trafik yapılacak çeşitli tanıtım çalışmalarıyla fazla ziyaretçi alacaksa limitsiz hosting paketleri hatta yönetimi konusunda bilgi sahibiyseniz kiralık sunucu tercih edilebilir. Bu tercih size hosting kaynaklarını ölçeklendirmede yararlı olacaktır.

4- Reklam Tanıtım Çalışmaları

Aktif hale getirilen web projeleri elbette ki reklam ve tanıtım çalışmalarına ihtiyaç duyacaktır. Bu reklam ve tanıtım çalışmaları sitenize belirli bir ziyaretçi trafiği getireceğini düşünüyorsanız hosting kaynaklarınızı da bu ölçekte tercih etmeniz gerekmektedir. Sitenize gelen ziyaretçi trafiği ne kadar artarsa hosting maliyetleriniz de aynı doğrultuda artış gösterecektir.  Siteniz için uygulayacağınız reklam ve tanıtım faaliyetleri sonucunda hosting hizmetiniz gelen ziyaretçileri karşılayamazsa, siteniz geç açılacak ya da görüntülenemeyecektir ve bunun sonunda reklam bütçenizi verimsiz kullanmış olacaksınız.

Sonuç olarak hosting yönetiminde bütçe yönetimi önemli bir konu olup bu konu hakkında isabetli öngörülere sahip olmak için araştırma yapmakta fayda vardır.  Başlangıçta belirleyeceğimiz maliyetler için oluşturulan bütçeyi en verimli şekilde kullanmak web projenizi de başarılı kılacak faktörlerden biri olacaktır.

Şenol BASIK


0 Yorum Mevcut

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir